Pismo solidarnosti Caritasa BiH upućeno Hrvatskom Caritasu i Caritasu Sisačke biskupije


Ravnatelj Caritasa Bosne i Hercegovine mons. Tomo Knežević uputio je pismo solidarnosti i potpore Hrvatskom Caritasu i Caritasu Sisačke biskupije.

Mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa BiH

Mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa BiH

             „Cijenjeni ravnatelju mons. Svalina,

            Tijekom zadnja dva dana, poglavito jučer u popodnevnim satima, 29. prosinca 2020. god., stizale su teške i tužne vijesti o razornom potresu koji je zahvatio područje Banovine u Sisačkoj biskupiji s epicentrom u Petrinji. Mi iz Caritasa Bosne i Hercegovine izražavamo ljudsku sućut i vjerničke molitve obiteljima poginulih, suosjećanje s povrijeđenima, ali i žaljenje zbog velike materijalne štete.

            U ovim teškim trenucima želimo svima Vama u Hrvatskom Caritasu i Caritasu Sisačke biskupije, posebno stradalima, izraziti svoje ljudsko, kršćansko i hrvatsko zajedništvo i blizinu. I zato smo jučer u kasnim popodnevnim satima s konkretnim prijedlozima išli pred Upravno vijeće Caritasa BiH. Željeli smo potaći sve na crkvenoj i na karitativnoj razini na bosanskohercegovačkim prostorima na pružanje potpore bližnjemu u nevolji na području Sisačke biskupije. U narednim danima očekujemo konkretne korake na razini Biskupske konferencije, svih naših nad/biskupija, Caritasa na svim razinama, župnih zajednica, redovnika i redovnica i svih vjernika koji su spremni molitveno i materijalno pomoći.

            Mi u Bosni i Hercegovini tijekom minulih godina itekako smo osjetili kršćansko i hrvatsko zajedništvo kroz Akciju Crkve u Republici Hrvatskoj povjerene Hrvatskom Caritasu „Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“. Ostvareno zajedništvo putem ove akcije ima veću snagu od svih darovanih financijskih sredstava. I zato ćemo, u granicama svojih mogućnosti u konkretnom društvenom okruženju, pokazati svoju ljudsku, kršćansku i hrvatsku širinu i zajedništvo na dobro bližnjega u nevolji.

            Sa svima Vama u Hrvatskom Caritasu, posebno s Caritasom Sisačke biskupije, u ovim teškim trenucima želimo biti zajedno kako biste ovu tešku situaciju što odgovornije i kvalitetnije nadišli na dobro bližnjega u nevolji. Ovo su trenuci u kojima, kao službena karitativna organizacija Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj i u Sisačkoj biskupiji, treba položiti ispit iz karitativne odgovornosti.

            Ujedinjeni u molitvi i karitativnom radu sve Vas iskreno pozdravljamo i želimo Vam puno snage u nesebičnom darivanju na dobro čovjeka.

            Mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa BiH“ (caritas.ba)


long