Biskupska konferencija BiH pridružit se europskim biskupskim konferencijama u molitvi za preminule od koronavirusa


Predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, u subotu 20. veljače 2021. u 18 sati u katedrali Srca Isusova u Sarajevu slavit će Svetu misu za sve preminule od koronavirusa

Predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, u subotu 20. veljače 2021. u 18 sati u katedrali Srca Isusova u Sarajevu slavit će Svetu misu za sve preminule od koronavirusa u Europi te posebno u Bosni i Hercegovini i tako se pridružiti inicijativi koju je pokrenulo Tajništvo Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE). Toga dana u večernjim satima u katedrali sv. Bonaventure u Banjoj Luci Svetu misu za preminule od koronavirusa također će slaviti biskup banjolučki mons. Franjo Komarica.

Naime, članice Vijeća europskih biskupskih konferencija, kojih ukupno ima 39, tijekom predstojeće korizme 2021. godine slavit će svakog dana, osim nedjelje, naizmjence Svete mise za preminule od koronavirusa u Europi. Tako će na Čistu srijedu (Pepelnica), 17. veljače prve na redu biti Albanska i Austrijska biskupska konferenciji. U Austriji će toga dana na svim župama biti moljena posebna Molitva vjernika za sve preminule od koronavirusa. Predsjednik Njemačke biskupske konferencije, limburški biskup mons. dr. Georg Bätzing slavit će Svetu misu 27. veljače za preminule od koronavirusa, a 25. veljače Euharistijsko slavlje u katedrali u Bratislavi predvodit će predsjednik Slovačke biskupske konferencije mons. Stanislav Zvolensky, bratislavski nadbiskup, uz izravni prijenos Katoličke televizije. Svi članovi Biskupske konferencije Engleske i Walesa pozvani su, 2. ožujka slaviti Misu na spomenutu nakanu, a biskupi u Nizozemskoj to će učiniti 12. ožujka. Sutradan, 13. ožujka Svetu misu za preminule od koronavirusa predvodit će predsjednik Skandinavske biskupske konferencije i biskup Kopenhagena mons. Czesław Kozon, a u katedrali u Moskvi u 19 sati za žrtve pandemije Euharistiju će slaviti predsjednik Ruske katoličke biskupske konferencije mons. Paolo Pezzi, moskovski nadbiskup. Predsjednik Slovenske biskupske konferencije mons. Stanislav Zore, ljubljanski nadbiskup, slavit će Svetu misu 24. ožujka u 18.30 sati u ljubljanskoj katedrali. Ciklus Misnih slavlja za žrtve koronavirusa u Europi završit će na Veliki četvrtak, 1. travnja u sjedištu CCEE-a u švicarskom gradu San Gallenu. (kta/caritas.ba)


long