Caritas Mostar obilježio Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti


Nažalost, sve je veći broj onih koji su zaboravljeni i žive u oskudnim životnim uvjetima

Caritas Mostar ove godine proslavio je Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti sa svojim najpotrebnijim korisnicima koji žive na području grada Mostara. „Nismo mogli ostati hladna srca i ne obilježiti ovaj dan upravo s onima koji su u najvećoj potrebi, kojima je Caritas jedini izvor hrane i jedina topla upućena riječ. Neizmjerna zahvalnost korisnika na onom malom daru koji donesemo, na našoj nesebičnoj ljubavi motiv je koji nas pokreće, da i dalje pomažemo i djelujemo, da živimo ljubav. Današnji dan iskoristili smo za dostavljanje Caritasove vrećice na kućnu adresu. Upravo ta vrećica, u kojoj su se nalazili simbolični darovi (kolači, kava, čaj, voće, keks, bomboni .. ) pomogli su onima koji su u najtežoj situaciji kako bi se osjećali vrijednima i bitnima“, poručili su iz Caritasa.

Nažalost, sve je veći broj onih koji su zaboravljeni i žive u oskudnim životnim uvjetima. Caritas Mostar kroz djelovanje svoje Patronažne skrbi pomaže više od 110 korisnika, na području od Konjica do Ravnog te od Stoca do Širokog Brijega.

Iz Caritasa se nadaju da će se uskoro steći uvjeti za daljnje proširenje djelovanja. Posjet, pomoć u hrani, medicinska usluga, topla ljudska riječ i osjećaj da nisu zaboravljeni svakodnevne su usluge koje Patronažna skrb pruža. U sklopu Patronažne skrbi pokrenuta je i akcija „Jelo na kotačima“, kroz koju se najpotrebnijima svakodnevno na kućnu adresu donose gotov skuhani obrok.

Kroz posjete Patronažne skrbi i akcije „Jelo na kotačima“ Caritas je svojim korisnicima jedina dobrota i utjeha, pružena u ovom današnjem vremenu. Svi koji žele pomoći djelovanje Caritasa: u hrani, volontiranju, novcu ili na bilo koji drugi način, mogu se javiti u Caritas Mostar. Kako je Aleksandar Veliki rekao: „Svijet se neće složiti oko vjere i nade, ali darežljivost nam svima mora biti zajednička.“

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti prvi se put obilježio protestnom akcijom ljudi u Parizu 17. listopada 1987. Od 1992. godine, kada je Opća skupština Ujedinjenih naroda odlučila da će se 17. listopada promicati potreba za smanjenjem siromaštva u svim zemljama, taj se dan obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Namjera je bila da se obilježavanjem ovog dana upozori na problem siromaštva i bijede te potrebe za njihovim iskorjenjivanjem.

(caritas.ba/kta)


long