Društveni kutak u migrantskom kampu Ušivak mjesto zabave i učenja

Važnija događaja tijekom minuloga vremena koji promoviraju dječija i ljudska prava i Međunarodni dan žena!

Radionica kamp Ušivak, Društveni kutak

Društveni kutak u migrantskom kampu Ušivak kod Hadžića zajednički je projekt Caritasa Bosne i Hercegovine i partnera: Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Muzej ratnog djetinjstva i talijanska organizacija IPSIA. Primarna aktivnost unutar prostora Društvenog kutka je posluživanje toplog čaja s ciljem povezivanja s korisnicima kampa, a namijenjen je za potrebe starijih korisnika kampa i za djecu.

U povodu Međunarodnog dana dječjih prava, 20. studenoga 2020. god., volonteri su organizirali kreativne radionice zabavnog i edukativnog karaktera. Međunarodni dan dječjih prava ima za cilj promicati međunarodno zajedništvo, svijest o djeci diljem svijeta, te veću dobrobit djece. U skladu s ciljem, djeca su imala zadatak u timovima napraviti zastave mira. U osnovi zadatka je bio timski rad i zajedništvo, jer kao što znamo, ne dolaze svi korisnici kampa iz istih zemalja i zato je bilo važno promovirati toleranciju i uzajamno. O važnosti ove teme i dobro djece ukazuje se od malih nogu kako bi ta ista djeca sutra bili potrebna promjena i kako bi se dobro i zajedništvo ostvarilo. Svatko od nas ima priliku za zagovaranje, promociju, pokretanje dijaloga i akcije koje će izgraditi bolji svijet za djecu.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježen je 10. prosinca 2020. god. Kroz interaktivnu radionicu korisnici kampa imali su priliku razgovarati s volonterkama Muzeja ratnog djetinjstva i djelatnicama Društvenog kutka o temi ljudskih prava prema njihovom shvaćanju uz pitanje u kojim komponentama prisutna su ta njihova prava, a koja su im zagarantirana Konvencijom uz stalnu ugroženost. Sudionici su imali priliku svoje misli prenijeti na papir koristeći bilo koju kreativnu metodu pod geslom „Human rights- my rights“, kao podsjetnik kako se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ova tema nikada ne bi smjela izblijedjeti, posebno što se tiče navedene populacije, a što se može vidjeti kako se njihova prava svakodnevno narušavaju. Zadaća je svakog pojedinca i zajednice u cjelini, raditi na afirmaciji ljudskih prava i izgradnji društva jednakih mogućnosti, bez diskriminacije po bilo kojoj komponenti.

U Društvenom kutku, 8. ožujka 2021. god., u suradnji s IOM-om i UNFPA BiH obilježen je i Dan žena za sve korisnice kampa Ušivak.

Iako se u prvom planu korisnost „društvenih kutaka“ može učiniti malim korakom, iskustva korisnika kampa i usluga Društvenog kutka“pokazala su kako se radi o jako važnim prostorima za svakodnevnicu migranata budući, jer imaju priliku popiti topao čaj, biti saslušani i prihvaćeni od strane barem jednog dijela lokalnog stanovništva. U preduskrsno vrijeme migranti su imali priliku bojati pisanice i na kreativan način upoznati ih s kulturom i tradicijom dijela stanovništva BiH. Većina stanovnika kampa se prvi puta susrela s ovom vrstom tradicije i običaja, pa je radionica imala i edukativni karakter. Nakon što su ih obojali kako tradicija nalaže u kutku je organiziran turnir tucanja jajima.

Podsjetimo, servis Društvenog kutka „Social Corner“ za migrante koji borave u kampu Ušivak, za koju je i papa Franjo dodijelio donaciju, otvorila je svoja vrata 5. listopada 2020. god. Donacija je, između ostaloga, omogućila dobavljanje odjeće, sanitarnih potrepština, pokrivača i hrane. Ovom donacijom papa Franjo je iskazao svoju blizinu korisnicima kampa, među kojima je mnogo djece i maloljetnika bez skrbnika, ukazujući time kako ima poseban osjećaj za one koji su, zbog različitih socijalnih, političkih, ekonomskih i/ili religijskih razloga, primorani napustiti svoje domovine i u inozemstvu potražiti sigurniju budućnost. (caritas.ba)