ACCESS - Pristupačnost za osobe s invaliditetom - okončan


Projektom ACCESS Caritas BiH će dati svoj doprinos u procesu podizanja svijesti o značaju pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

Donator: Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država

Nositelj: Caritas Bosne i Hercegovine

Projektom ACCESS nastoji se unaprijediti situacija u Bosni i Hercegovini po pitanju pristupačnosti za osobe s invaliditetom. Cilj projekta je doprinijeti poboljšanju pristupačnosti za osobe s invaliditetom u 15 lokalnih zajednica sukladno članku 9. UN-ove konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Projektom je predviđamo niz aktivnosti poput analiza pristupačnosti u 15 lokalnih zajednica, javne prezentacije, medijska kampanja i slično.

Pristupačnost kao jedno od temeljnih prava osoba s invaliditetom se loše poštuje u Bosni i Hercegovini. Još uvijek postoji veliki broj javnih objekata koji nisu pristupačni za OSI, posebno za korisnike invalidskih kolica, slijepe osobe i teško pokretne osobe. Ovaj problem je posebno prisutan u manjim sredinama. Javnosti nedostaje svijesti o važnosti uređenja svih javnih prostora sukladno međunarodnim standardima pristupačnosti. Vrlo često žitelji Bosne i Hercegovine svojim neprimjerenim ponašanjem onemogućuju osobe s invaliditetom u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, primjerice parkiranjem vozila na označena mjesta za osobe s invaliditetom, postavljanjem prepreka na šetališta i slično.

Ovaj projekt je izravno povezan s člankom 9. UN-ove konvencije o pravima osoba s invaliditetom, kao i nizom strategija i akcijskih planova na domaćoj razini, te 13. prioritetom Europske komisije u procesu integracije BiH u EU.


long