EMPOWER - okončan


EMPOWER - Osnaživanje organizacija civilnog društva u socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom

EMPOWER

EMPOWER

Donator: Europska unija, Catholic Relief Services, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Nositelj: Caritas Bosne i Hercegovine

Partneri: Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK Fenix, Udruga ProReha i Savezom slijepih Republike Srpske.

Osobe s invaliditetom predstavljaju jednu od najugroženijih skupina u Bosni i Hercegovini. Svakodnevica ove populacije ispunjena je preprekama i diskriminacijom u svakoj sferi društvenog života i obrazovanja, a njihovo sudjelovanje u društvenom životu zajednice je ograničeno. Suočavaju se i s oskudnim prilikama za zapošljavanje, što veoma često ima za posljedicu socijalno isključivanje i siromaštvo, te još veću izolaciju.

U Bosni i Hercegovini trenutačno djeluje veliki broj organizacija civilnog društva, koje imaju za cilj pružanje potpore osobama s invaliditetom i koje svojim naporima doprinose općem boljitku ove populacije. Europska unija je prepoznala značaj tih aktivnosti, te kroz projekt „EMPOWER - Osnaživanje organizacija civilnog društva u socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom“ aktivno nastavlja da radi na jačanju ovog segmenta civilnog društva. Cilj je ojačati kapacitete takvih organizacija, povećati njihovo znanja i stručnosti, te omogućiti njihovo aktivno sudjelovanje u javnim raspravama i dijalogu s vlastima, što bi u konačnici trebalo rezultirati i boljim javnim politikama socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom.

Projekt EMPOWER sprovodi Caritas Bosne i Hercegovine, zajedno sa partnerima: Udrugom roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh iz Mostara, Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK Fenix iz Tuzle, Udruga ProReha iz Sarajeva i Savezom slijepih Republike Srpske, što će biti i njihov svojevrsni nastavak aktivnosti na jačanju socijalne uključenosti ove ranjive kategorije stanovništva. Projekt će trajati 36 mjeseci, do 31.01.2024. godine, a sprovodit će se na području Bihaća, Tuzle, Travnika, Mostara, Trebinja, Banja Luke i Sarajeva.


long