EU potpora zapošljivosti i mogućnostima zapošljavanja mladih u prekograničnom području - Your Job


Projekt Your Job, kojeg financira Europska unija u okviru Programa prekogranične saradnje BiH-CG, daje potporu zapošljavanju mladih u manjim općinama i ruralnim područjima.

Donator: Europska unija. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Caritas Slovenije

Nositelj: Caritas Bosne i Hercegovine

Partneri: Udruženje za razvoj kompetencija „S.K.I.L.L.S.“, Fondacija Biznis start centar Bar, Caritas Barske nadbiskupije i Fondacija Mozaik.

Cilj projekta je povećati zapošljivost mladih i stvaranje mogućnosti zapošljavanja za mlade u prekograničnom području kroz profesionalnu orijentaciju, kvalitetno profesionalno usmjeravanje, prvo radno iskustvo i poduzetničku praksu, kao i kroz poticanje dijaloga između mladih osoba, organizacija civilnog društva, poduzeća i javnih institucija. U projektu je planirano uključiti 500 mladih korisnika, žena i muškaraca od 18 do 35 godina, dugotrajno nezaposlene, korisnike socijalne zaštite, osobe s invaliditetom. U projektu će se 12 savjetnika educirati za pasoš kompetencija koji će u svom svakodnevnom radu direktno raditi s mladim ljudima i lokalnim poduzećima.

Mlade osobe moći će u okviru projektnih aktivnosti sudjelovati na obukama za stjecanje vještina i profesionalnu orijentaciju, dobiti poslovno savjetovanje za pokretanje vlastitog održivog poduzeća kroz samozapošljavanje, uz posredovanje savjetnika/ca  za zapošljavanje uspostaviti kontakte s poslodavcima te obaviti pripravnički staž odnosno prvu radnu praksu. U projektu će se kroz različite alate uspostavljati dijalog za usklađivanje potreba i resursa između organizacija civilnog društva, tvrtki i institucija: sastanci, okrugli stolovi, konferencije, sajam zapošljavanja i medijska kampanja.

Projekt Your Job financira Europska unija u iznosu od preko 360,000 eura, a provodi ga Caritas Bosne i Hercegovine  u partnerstvu sa Udruženjem za razvoj kompetencija „S.K.I.L.L.S.“, Fondacijom Biznis start centar Bar, Caritasom Barske nadbiskupije i Fondacijom Mozaik. Provedba projekta je počela 1. travnja 2022. godine a trajat će do 30. rujna 2024. godine.


long