Caritasov program YourJob doprinosi zapošljavanju mladih u BiH


Regionalni trogodišnji projekt YourJob ima za cilj osnaživanje mladih, pružanjem prilika za povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada. Provodi ga mreža Caritasa u 14 gradova/ općina u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Kosovu, Srbiji uz financijsku pomoć Austrijske Razvojne agencije, Renovabisa, Fondacije Medicor i Caritasa Austrije.

Osnaživanje mladih kreiranjem prilika za povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada je jedna od aktivnosti koje provodi Caritas u Bosni i Hercegovini u suradnji s Caritasom biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan i Caritasom biskupije Banja Luka kroz regionalni projekt YourJob. Ostanak i perspektive mladih u domovini je veliki izazov za bosanskohercegovačko društvo pa je na taj izazov Caritas uz pomoć partnera osmislio alternativne načine osnaživanja mladih kroz programe potpore za stručno osposobljavanje, pripravnički program, inkubator poslovnih ideja i financijsku potporu za pokretanje socijalnog poduzeća. Nezaposlene mlade osobe od 15 do 30 godina iz regije Mostara, Čapljine i Banja Luke imaju mogućnost u YourJob savjetovalištima za zapošljavanje razgovarati sa savjetnicama  i zajedno pronaći najbolje rješenje za svoj profesionalni razvoj.

Posredovanje pri traženju pripravničkog staža, prvog radnog profesionalnog iskustva je jedna od aktivnosti projekta YourJob. Savjetnice za zapošljavanje mladih zajedno sa zainteresiranim mladima nakon obavljenog intervjua definiraju moguće poslovne prilike i potencijalne poslodavce. Potraga za pripravničkim radnim mjestom je proces u kojem zajedno sudjeluju savjetnica i kandidat pripravnik. Po dogovoru s poslodavcima i potpisivanju ugovora pripravnik započinje svoj prvi radni zadatak u struci.

U periodu od travnja 2019. do lipnja 2020. godine Caritas je kroz projekt YourJob posredovao za pripravništvo pedesetak mladih osoba u Banja Luci, Čapljini i Mostaru. Pripravnici uz stručnu pomoć mentora stječu prva radna iskustva u različitim institucijama, biznis kompanijama i nevladinim organizacijama u trajanju od 6 mjeseci. Rade na poslovima njegovatelja, defektologa, nutricioniste, medicinske sestre, psihologa, pedagoga, pravnika, asistent prodaje, marketing menadžera, referenta za uređenje, cvjećara, skladištara, blagajnika, upravitelja CNC strojem, web dizajnera, snimatelja, montažera, montera, administrativnog djelatnika, knjigovođe.

Pripravnici su vrlo zadovoljni i sretni jer im je omogućeno stjecanje praktičnog radnog iskustva nakon njihovog srednjoškolskog ili fakultetskog obrazovanja. Pojedini poslodavci su već iskazali interes za stalno zapošljavanje jer su se pripravnici pokazali kao vrijedni i dobri radnici.

„Ovaj vid zaposlenja mi je bio jako potreban jer sam se, kao i većina mladih ljudi, susretala s raznim problemima prilikom traženja posla prije nego sam saznala za projekt YourJob. Sada pozitivnije razmišljam o budućnosti. Želim se baviti problemima ruralnog razvoja naše zemlje kroz projekte (savjetovanje, jačanje uloge žena u ruralnim sredinama, ruralni turizam, poljoprivredna proizvodnja).“ – kaže Sandra Rover pripravnica iz Banja Luke, te nastavlja „Ne bih željela otići iz zemlje u kojoj sam rođena i odrasla, ali ponekada razmišljam i o toj opciji, jer je budućnost mladih ljudi u BiH neizvjesna. Najsretnija bih bila kada bi u svojoj zemlji imala stabilan posao koji mi omogućava egzistenciju, tada ne bih ni pomišljala na odlazak.“

 

Marina Marić, pripravnica iz Mostara kaže: „Projekt YourJob je izvrsna prilika za mlade koji se susreću s problemom pronalaska posla u struci, jer nudi stručnu pomoć u pronalasku poslodavca, kao i financijsku podršku ako dođe do zaposlenja. Nažalost, danas je sve teže mladima doći do posla u BiH. Svakodnevno smo svjedoci odlaska mladih van države, upravo zato što ne mogu naći zaposlenje. Smatram da je potrebno u velikoj mjeri poticati zapošljavanje mladih, tako da država s jedne strane daje poticaje za zapošljavanje mladih, a s druge strane smanji namete gospodarskim društvima vezane za poslovanje, što bi stvorilo pozitivno gospodarsko okruženje i dalo poticaj pri zapošljavanju mladih.“ Marina je ostvarila svoj poslovni cilj u Bosni i Hercegovini te ne planira odlazak iz BiH.

„Moj životni cilj je raditi posao koji volim, koji me ispunjava i kojim mogu doprinijeti okruženju u kojem se nalazim. Želim da se nikada ne zasitim novih stvari, ljudi, mjesta, neistraženih područja, kojima ću konstantno napredovati i širiti svoje vidike. Najviše se nadam da se nikada neću prestati truditi, unatoč prvom, drugom ili desetom spoticanju o kamen. Postavljanje malih dnevnih, tjednih ciljeva i na njima redovito raditi je put ka postizanju puno većih ciljeva. Samo treba biti dosljedan i ne odustajati, a isto tako treba znati prepoznati kada treba odustati i posvetiti se nečemu drugom.“- ističe Mia Pehar, pripravnica iz Mostara.

Mijin savjet mladima je da prije nego što radili išta drugo, radite na sebi. Rad na sebi je cjeloživotni proces, ali se ne započinje  očajavanjem i sjedenjem na kavi, čekajući najbolji trenutak. Najbolji trenutak da se nešto pokrene je onaj kada se odlučiš pokrenuti. Iskoristite apsolutno svaku priliku za učenjem, posebice kada se radi o besplatnim tečajevima i edukacijama kojih, pohvalno, danas ima sve više u ponudi. Sudjelujte u svim aktivnostima kojim možete, odvažite se i sami pokretati grupne aktivnosti. Apsolutno svaki trud se isplati i svaki se hrabar iskorak nagradi. Ne dajte da vas strah ili stid od nečeg novog i nepoznatog sputava. Naprotiv, širite horizonte i budite otvorenog uma. Ukoliko imate vlastite poslovne ideje ne odustajte od njih, već ih razvijajte, testirajte i pokušajte ostvariti. Upravo tu leži ključ razvoja ekonomije. Prijavite se na projekt YourJob gdje će vam ljubazne savjetnice pomoći da upoznate sebe i da poduzmete konkretne korake koji će vas dovesti do željenog puta. Također postoje mnogi centri koji nude volontiranja i stručna usavršavanja gdje možete raditi na sebi. Najteže je započeti, jer ne znamo od kud krenuti i što točno raditi, ali su upravo zato tu savjetovanja koja će sigurno pomoći. Svako putovanje započinje prvim korakom, a Mia je svoj korak napravila.

U Caritasovom projektu YourJob kroz period od travnja 2019.  do lipnja 2020. godine bilo je uključeno u projektne aktivnosti oko 400 mladih osoba, od kojih je 40 završilo stručnu obuku, 52 zaposleno prvi puta na poslovima pripravnika, 22 osobe su ušle u proces samozapošljavanja kroz ideje za pokretanje biznisa, dok je 12 osoba je pronašlo stalno zaposlenje uz posredovanje projekta.

Regionalni trogodišnji projekt YourJob ima za cilj osnaživanje mladih, pružanjem prilika za povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada. Provodi ga mreža Caritasa u 14 gradova/ općina u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Kosovu, Srbiji uz financijsku pomoć Austrijske Razvojne agencije, Renovabisa, Fondacije Medicor i Caritasa Austrije.

Pripravnici u projektu

(caritas.ba)


long