Međunarodni dan osoba s invaliditetom - Kampanja „Nas 15“


Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca i to je još jedna prigoda da naglasimo njegov značaj u svakodnevnom životu. Caritas Bosne i Hercegovine, zajedno s partnerima provodi Nacionalnu kampanju podizanja svijesti pod nazivom „Nas 15“. Kampanja se organizira u okviru projekata EMPOWER i SOCIETIES 2, koje financira Europska unija.

Sukladno članku 9. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda, osobe s invaliditetom imaju pravo pristupa građevinama, putevima, prijevozima, otvorenom i zatvorenom prostoru, informacijama, komunikacijama i uslugama, kako u urbanim tako i u ruralnim područjima.

Nažalost, u našoj zemlji osobe s invaliditetom se i danas, u 21. stoljeću, suočavaju s ogromnim izazovima kada je u pitanju pristup objektima, informacijama i uslugama. Zbog nepristupačnog okruženja oni ne mogu samostalno obaviti neke od najjednostavnijih aktivnosti, poput posjete muzeju i drugim kulturnim objektima, šetnje po parkovima i u prirodi, sigurnog prelaska ulice, boravka u hotelima i drugim ugostiteljskim objektima, plaćanja računa ili online kupovine i slično. Društvo im je to onemogućilo izgradnjom nepristupačnog okruženja.

Kampanja „Nas 15“ je jedna od brojnih zajedničkih aktivnosti projekata EMPOWER i SOCIETIES 2 koje financira Europska unija. Projekt EMPOWER implementira Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s Udrugom ProReha, Udrugom Fenix, Savezom slijepih Republike Srpske i Udrugom Vedri osmijeh, dok se projekt SOCIETIES 2 realizira u pet zemalja: Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Albanija i Crna Gora. Projekti imaju za cilj ojačati organizacije civilnog društva koje rade s osobama s invaliditetom.

Kampanja je organizirana u virtualnom okruženju putem društvenih mreža i web stranica. Različite ilustracije na zanimljiv način prenose poruku o važnosti pristupačnosti. Društvo u cjelini treba napraviti takvo okruženje da sve osobe, bez obzira na invaliditet, u jednakim okolnostima kao i drugi, mogu živjeti dostojanstven život. Pozivamo svakog pojedinca da podigne svoj glas i da kaže DA pristupačnom okruženju za svakog čovjeka. Podijelite ovu ilustraciju na svom profilu na bilo kojoj društvenoj mreži i napišite DA!

Pozivamo medije da u skladu sa svojim mogućnostima objave pripremljeni materijal koji je dostupan na mrežnoj stranici Caritasa Bosne i Hercegovine i može se besplatno preuzeti:

Postovi i letci 

Video animacije 

 

 

 

 

 


long