Nedjelja Caritasa


Prema odredbi bosanskohercegovačkih biskupa, Crkva u Bosni i Hercegovini od 1996. god. 3. nedjelju došašća obilježava kao Nedjelju Caritasa.[1] Ovo je prigoda da se predstave sve aktivnosti Caritasa BiH, Caritasa pojedinih nad/biskupija kao i župnih Caritasa. Na ovu se nedjelju pojašnjavaju i predstavljaju različite nevolje i potrebe kod ljudi s porukom ljubavi prema bližnjemu, te se poziva i potiče sve na pomaganje ljudima u nevolji. Na ovaj dan prikupljaju se i materijalni prilozi za potrebe Caritasa.

Uz prvu Nedjelju Caritasa u BiH, koja se slavila 15. prosinca 1996. god., bosanskohercegovački biskupi u svome pastirskom pismu, između ostalog, napisaše svima u Bosni i Hercegovini: „… Zato vas danas … želimo pozvati da djelotvorno izrazite snagu svoje vjere i da, kao kroz cijelu povijest Crkve, i vi prema siromašnijima od vas pokažete veličinu Božje ljubavi, koja djeluje u Vama vjernicima Kristovim. Gospodin kaže: 'Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe' (Mt 5,7). Bog ispunjava svoja obećanja. I ono malo što posjedujemo i što podijelimo s drugima bit će nam stostruko uzvraćeno. Caritas je pomagao i pomaže. Pomozimo i mi svojim milodarima Caritasu da može i dalje vršiti svoju plemenitu i za Crkvu Kristovu tako važnu funkciju ... Pozivamo vas da se i osobno angažirate u karitativnom radu svojih župnih i biskupijskih zajednica. Caritas treba suradnika koji će odvojiti dio svog vremena i svoje snage, i uključiti se u dobrovoljni rad na ublažavanju mnogostrukih nevolja u našim župama, ali i izvan njih, prema onima koji su druge vjere i nacionalnosti. Na taj ćemo način doprinositi djelu pomirenja i ljepšoj budućnosti svih nas. Pozivamo vas, braćo i sestre, da svi zajedno svojim djelima ljubavi pripravimo put Gospodinu, Svjetlu koje želi doći u ovu našu tamu, koji želi osvijetliti i osmisliti život i budućnost. Neka i nama koji vjerujemo u Božju ljubav prema čovjeku, utjelovljenu u Isusu Kristu, kao i kršćanima kroz dvije tisuće godina, uspije vjerom i ljubavlju danas i ovdje 'iscijeliti srca slomljena', ostvariti 'godinu milosti Gospodnje'.“[2]

Ažurirano: 15.4.2020.


[1] Usp. Prva Nedjelja Caritasa u B-H, u: Caritas BK BiH 1 (1996.) 87.

[2] Pastirsko pismo biskupa Bosne i Hercegovine uz Nedjelju Caritasa u BiH 15.12.1996., u: Caritas BK BiH 1 (1996.) 89-90.


long