„Zajedno za bolju inkluziju“


Akcija za bolje uvjete u domaćinstvu - podržimo kvalitetniji život osobama s invaliditetom u lokalnoj zajednici

Caritas Bosne i Hercegovine, u suradnji sa Savezom za podršku osobama s intelektualnim poteškoćama FBiH - SUMERO i JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, pokreće akciju „Zajedno za bolju inkluziju“ – pomozimo osobama s invaliditetom za neovisan život u zajednici.

Pozivamo našu javnost, gospodarstvenike, medije, pojedince, organizacije, institucije i vjerske zajednice da otvore svoja srca i donacijom u materijalnim dobrima olakšaju život korisnika u stambenim jedinicama, osobama s intelektualnim i/ili psiho-socijalnim poteškoćama.

Akcija se zasniva na donacijama u konkretnim artiklima, bez novčanih uplata. Pojedine artikle možete samostalno odnijeti u stambene jedinice, nakon kontakta s nama, donijeti u prostorije jedne od partnerske organizacije koje će ih dalje rasporediti po potrebama ili dogovoriti preuzimanje. Molimo  da se doniraju isključivo nove stvari, kako bismo poštovali dostojanstvo korisnika, čiji život može biti kvalitetniji kroz poboljšanje životnih uvjeta u njihovim domaćinstvima, za što je potrebno:

  • Pribor za jelo i kuhanje: tave, lonci, staklene čaše, pribor za jelo, tanjuri, šalice za kavu i čaj i sl.
  • Mali kućanski aparati: glačalo, sokovnik, blender, usisavač, mini radio prijemnik, sendvičar i sl.
  • Veliki kućanski aparati: sušilice za rublje, perilice suđa, perilice za rublje, TV i sl.
  • Namještaj: kreveti, madraci, toaletni ormarići za kupatilo, trosjedi, ugaone garniture, fotelje, ormari, stolovi i stolice, cipelar, predsoblja, kuhinja i sl.
  • Zabava i IT: slikarski pribor, bicikla, laptop, playstation, društvene igre, sportske sprave itd.
  • Ostalo: posteljine jednokrevetne, ručnici, zavjese, zidno ogledalo, ukrasni jastuci, prekrivači i sl.

U Bosni i Hercegovini oko 200 osoba s intelektualnim ili psiho-socijalnim poteškoćama živi samostalno u zasebnim stambenim jedinicama uz podršku stručnog osoblja. Stambene jedinice kojima upravljaju navedene ustanove se nalaze u Sarajevu, Fojnici, Kiseljaku, Zenici, Jajcu, Kaknju, Travniku, Bugujnu i Bosanskom Petrovcu. Zahvaljujući sredstvima donatora „Fondo di Beneficenza“ Intesa SanPaolo, Caritas će uložit će se više od 25.000 KM za nabavku osnovnih kućanskih potrepština kao i za manje radove. Potrebe su daleko veće pa pozivamo sve one koji su u mogućnosti, da svojima darovima, poboljšaju životne uvjete krajnjim korisnicima. 

Svaka vaša donacija, pa makar i ona najmanja, pomoći će osobama s invaliditetom kako bi  imali kvalitetnije uvjete za život. Akcija ostaje otvorena do 30.04.2022. godine.

Kontakt osoba za akciju:

Zlatko Malić, Caritas Bosne i Hercegovine

Tel: 033 206 441

Mob: 063 491 208

Email: z.malic(at)caritas.ba


long