25. obljetnica: 1995. -2020.


Moto obljetnice: „Ljubav nikad ne prestaje!“ (1 Kor 13,8)

Svaka obljetnica, bez obzira o kojoj se obljetnici radi, ima svoje posebno mjesto u životu pojedinca i zajednice. Raznim sadržajima želi se predstaviti minulo vrijeme i osvrnuti na sve ono što je bilo i što se dogodilo, ali isto tako animirati na građenje još kvalitetnije budućnosti. Tijekom ove 2020. god. jedna obljetnica dobiva svoje mjesto, a to je 25. obljetnica Caritasa Bosne i Hercegovine.

Već na prvom zasjedanju novonastale Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, koje je održano u Mostaru od 27. do 29. siječnja 1995. god., bosanskohercegovački nad/biskupi, 28. siječnja 1995. god., osnovali su Caritas pod imenom Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Tada je odobren i njegov prvi Statut. Drugi Statut je odobren i stupio je na snagu 14. veljače 2006. god. Nad/biskupi Biskupske konferencije BiH, na svom 65. redovitom zasjedanju održanom u Sarajevu 4. i 5. studenog 2015. god., odobrili su novi treći Statut i promijenili ime Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Caritas Bosne i Hercegovine.

Moto i logo obljetnice

Pripreme ovogodišnje proslave su u tijeku. Središnji moto obljetnice glasi: „Ljubav nikad ne prestaje“ (1 Kor 13,8)! Širina Caritasova srca preko svih naših Caritasa prisutna je u našoj poratnoj svakodnevnici. Isto tako objavljen je i logo 25. obljetnice i to u obliku srca u Caritasovoj boji koje simbolizira Kristovu ljubav prema čovjeku u današnje vrijeme na bosanskohercegovačkim prostorima, a koja se ostvaruje i preko Caritasa BiH u čijem je središtu Caritasov znak i njegov puni naziv.

Središnja proslava

Planirano je da cijela 2020. godina dobije slavljeničko obilježje. Središnja proslava ove važne obljetnice Caritasa BiH planirana je u Sarajevu u utorak, 5. svibnja 2020. god., s nekoliko sadržaja: svečana sjednica Upravnog vijeća Caritasa BiH u rezidenciji vrhbosanskog nadbiskupa i predsjednika Caritasa BiH, euharistijsko slavlje zahvale u župnoj crkvi sv. Josipa na Marijin Dvoru, prigodna akademija i zakuska zajedništva u Franjevačkom samostanu sv. Križa na Kovačićima. Na obljetnici uz bosanskohercegovačke nad/biskupe i nad/biskupijske Caritase u BiH trebali su nazočiti gosti iz tuzemstva i inozemstva poglavito iz Caritasove mreže na razini Caritasa Internationalis sa sjedištem u Vatikanu i Caritasa Europa sa sjedištem u Bruxellesu, a čiji je punopravni član Caritas BiH. Dodatno obogaćenje trebalo je biti u srijedu, 6. svibnja 2020. god., kroz prvi sastanak ravnatelja nacionalnih Caritasa iz Jugoistočne Europe, a čije je organizator i domaćin bio Caritas BiH.

Odgađanje proslave zbog korona virusa

Svjesni situacije kako u Bosni i Hercegovini tako i diljem Europe i svijeta zbog prisutne pandemije korona virusa COVID-19, a na koju nije postojao jasan odgovor kada će doći kraj, 6. travnja 2020. god. poslana je obavijest i priopćenje iz Caritasa BiH. U istoj se kaže kako se odgađa proslava 25. obljetnice Caritasa BiH, koja je trebala biti u utorak 5. svibnja 2020. god., i održavanje prve Regionalne konferencije ravnatelja nacionalnih Caritasa Jugoistočne Europe koja se trebala održati u Sarajevu dan kasnije u srijedu, 6. svibnja 2020. god.

Napomenuto je kako će se proslava i konferencija održati u novim terminima, a na koje će utjecati situacija vezana za pandemiju korona virusa COVID-19.

 

Ažurirano: 15.4.2020.


long