Izvješće o analizi pristupačnosti


Caritas BiH, u okviru projekta Access, analizirao pristupačnost lokalnih zajednica za osobe s invaliditetom. Na temelju provedenih analiza pripremljen je cjelovit izvještaj za 15 lokalnih zajednica u BiH.

Caritas Bosne i Hercegovine je, u okviru projekta Access, analizirao pristupačnost lokalnih zajednica za osobe s invaliditetom. Na temelju provedenih analiza pripremljen je cjelovit izvještaj za 15 lokalnih zajednica u BiH (Vogošća, Tuzla, Mostar, Goražde, Travnik, Bihać, Livno, Bijeljina, Prijedor, Doboj, Trebinje, Foča, Banja Luka, Istočno Sarajevo i Brčko Distrikt). Izvještaj sadrži analizu 217 javnih objekata i površina, a za svaku lokalnu zajednicu u prosjeku je analizirano 14 objekata i površina.

Analizu su radile osobe s invaliditetom iz lokalnih zajednica, na temelju zajedničkog priručnika koji sadrži detaljne upute za analizu arhitektonske pristupačnosti. Priručnik je također dostupan na mrežnoj stranici Caritasa Bosne i Hercegovine: Priručnik za analizu pristupačnosti

Analiza pristupačnosti- objedinjeno

 1. Analiza pristupačnosti - Banja Luka
 2. Analiza pristupačnosti - Bihać
 3. Analiza pristupačnosti - Bijeljina
 4. Analiza pristupačnosti - Brčko
 5. Analiza pristupačnosti - Doboj
 6. Analiza pristupačnosti - Foča
 7. Analiza pristupačnosti - Goražde
 8. Analiza pristupačnosti - Istočno Sarajevo
 9. Analiza pristupačnosti - Livno
 10. Analiza pristupačnosti - Mostar
 11. Analiza pristupačnosti - Prijedor
 12. Analiza pristupačnosti - Travnik
 13. Analiza pristupačnosti - Trebinje
 14. Analiza pristupačnosti - Tuzla
 15. Analiza pristupačnosti - Vogošća

Projektom Access, koji se realizira zahvaljujući financijskoj potpori Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, Caritas BiH želio je dati svoj doprinos u unaprjeđenju pristupačnosti za osobe s invaliditetom u 15 lokalnih zajednica u BiH te u podizanju svijesti u javnosti o značaju pristupačnosti za osobe s invaliditetom. Objava ovih izvješća bila je posljednja planirana aktivnost u projektu. (caritas.ba)


long