Priručnici na jasnom jeziku.


Caritas BiH i Socijalno-edukativni centar, u okviru projekta ACTIVE pripremili su priručnike na jasnom jeziku.

Jasan jezik je pojednostavljeni oblik jezika. Komunikacija se odvija na jednostavnom jeziku kada su njen jezik, struktura i dizajn dovoljno jasni da čitaoci/primaoci informacija kojima je namijenjena mogu lako da pronađu, razumiju i primjene relevantne informacije.

To znači da su gramatika i vokabular pojednostavljeni u poređenju sa standardnim jezikom. Postoji i jasno definiran skup pravila pristupačne komunikacije i izrade materijala na jasnom i jednostavnom jeziku.

Kome je namijenjeno : osobama s invaliditetom kojima su različite vrste tekstova laganih za čitanje najčešće trajno potrebni, osobama s disleksijom i ostalim teškoćama čitanja, osobama s intelektualnim teškoćama, ADHD, autistični spektar, osobama koje su gluhe, kao i s afazijom, demencijom, nedovoljno razvijenim jezičnim vještinama kojima ova vrsta tekstova može u određenom razdoblju biti korisna te kojima je to drugi jezik, loši čitači – osobama koje funkcionalno nepismene, djeca – do IV razreda osnovne škole.

Ako su vam potrebni ovi priručnici za vaše udruženje ili instituciju u tiskanom obliku budite slobodni da nam se obratite na pristupacnost@caritas.ba. (caritas.ba)


long