Rezultati projekta POWER


U nastavku se možete upoznati sa s osnovnim informacijama o projektu „POWER − Stvaranje novih mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom“ i s ostvarenim rezultatima tokom realizacije projekta kako u Bosni i Hercegovini tako i u Crnoj Gori.

Od januara 2018. godine projektni tim, u saradnji s velikim brojem partnera: korisničkim udruženjima osoba s invaliditetom, javnim institucijama, trenerima, poslodavcima i medijima, intenzivno je radio na realizaciji projekta kako bi se unaprijedila situacija osoba s invaliditetom, posebno na području zapošljavanja. U skladu sa članom 27 Konvencije o pravima osoba s invaliditetom UN, želja nam je bila da istaknemo pravo na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Koristili smo raspoložive resurse i kapacitete u oblasti obrazovanja i zapošljavanja OSI, ali i kreirali neke nove. Rezultati ovog projekta i pozitivno iskustvo stečeno u njegovoj realizaciji dobra su preporuka za buduće aktivnosti i podsticaj su svim zainteresiranim akterima u drugim gradovima, regijama i državama.

U ovako ograničenom formatu nije jednostavno predstaviti sve na čemu se radilo. Ipak, smatramo da je navedenim aktivnostima projekat omogućio uključivanje osoba s invaliditetom u programe kojima se predviđa poboljšanje i povećanje zapošljavanja, a time i ekonomski razvoj, profesionalna rehabilitacija i socijalna uključenost. Na ovaj način smo pokušali  da predstavimo ne samo konkretne rezultate nego i njihov značaj za osobe s invaliditetom.

U ime cijelog projektnog tima iskreno zahvaljujem organizacijama, ustanovama, institucijama i pojedincima koji su na bilo koji način uticali i pomogli realizaciju projekta u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Naročito smo zahvalni Evropskoj uniji, Caritasu Italiana, Ministarstvu javne uprave Crne Gore i Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo na financijskoj podršci. Nadamo se da će ovakvi i slični projekti uticati na unapređenje položaja osoba s invaliditetom u svim zemljama regije.

Rezultate projekta POWER, u elektronskom formatu možete preuzeti na sljedećoj poveznici: Rezultati projekta POWER.

Projekt POWER financira Europska unija u vrijednosti od 390.800 Eura. Ukupna vrijednost projekta iznosi 459.776 Eura, a provodi ga Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore: Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznis start-up centar iz Bara. Projekt traje dvije godine i realizira se na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore. 


long