Caritas organizirao još jednu u nizu obuku za razvoj poslovnih ideja mladih


28 nezaposlenih mladih sudjelovalo na obuci za pokretanje vlastitih poduzeća u Međugorju

U Međugorju je od 21. do 24. svibnja 2024. održan Bootcamp za osnaživanje nezaposlenih mladih s poduzetničkim idejama, u organizaciji Caritasa Bosne i Hercegovine i Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan unutar programa YourJob. Bootcamp je vodio gosp. Almir Paočić, iskusni trener s dugogodišnjim iskustvom vođenja obuka i praćenja procesa razvoja poslovnih ideja.

Nakon što je u ožujku 2024. godine objavljen javni poziv mladima od 18 do 35 godina iz Hercegovine za financiranje pokretanja privatnog biznisa ili socijalnog poduzeća, te selekcije prema prethodno objavljenim kriterijima, 28 mladih nezaposlenih osoba sudjelovalo je u Bootcamp obuci koja je za cilj imala pripremiti mlade za izradu poslovnog plana. Na samom početku obuke, mladi su prezentirali svoje ideje, među kojima su obrt za proizvodnju i restauraciju drvenih predmeta, burger bar sa maštovitom ponudom smash burgera i tortilja, kreativna agencija za digitalni marketing s ciljem pružanja usluga srednjim i malim poduzećima, obrt za izvođenje građevinskih radova i uređenja zelenih površina i okućnice, otvaranje logopedskog kabineta, izrada dječjeg drvenog namještaja i druge. Tijekom trajanja obuke, mladi su se upoznali s poduzetništvom i socijalnim poduzetništvom, oblikovali svoje poslovne planove, identificirali ciljnu skupinu i njihove potrebe, analizirali tržište i konkurenciju te radili na financijskom i pravnom planu poslovanja.

"Bilo mi je veliko zadovoljstvo raditi s mladim, poduzetnim osobama iz Hercegovine. Važno je istaći da smo imali odličnu dvosmjernu komunikaciju tijekom cijelog procesa, te smo tijekom cijelog trajanja obuke i rada imali sve sudionike na okupu, što je pokazalo visok nivo posvećenosti i timskog duha. Svaki mladi poduzetnik/ca je mogao slobodno izraziti svoje mišljenje i kreativne ideje. Rezultat intenzivnog rada su tržišno izvodive poslovne ideje koje su prezentirane i spremne za dalji razvoj i implementaciju. Vrijedno pažnje je da su apsolutno svi sudionici aktivno i s punom pažnjom radili praktične vježbe, postavljali pitanja i razvijali diskusiju. S mladima ću u narednom periodu nastaviti raditi kroz mentorski proces, koji će siguran sam biti isto tako inspirativan. Iskreno vjerujem da će ove ideje doprinijeti ne samo razvijanju poslovanja mladih poduzetnika, već i širem društvu kroz inovacije i stvaranje novih prilika i ekonomske nezavisnosti mladih osoba. Programi kao što je YourJob prilika su za stvaranje poduzetničke kulture i uspješnog društva u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujem se Caritasu Bosne i Hercegovine na povjerenju", izjavio je trener, gosp. Almir Paočić.

Josip Bošnjak koji dolazi iz Širokog Brijega je podijelio svoje dojmove: „Pozitivno sam iznenađen stručnošću predavača koji je jasno i konkretno objasnio sve aspekte pokretanja poduzeća mladim ljudima. Dobio sam mnogo korisnih informacija koje ću zasigurno primjeniti u svojoj poslovnoj ideji. Također bih pohvalio svo stručno osoblje koje je bilo uključeno u organizaciju ovog Bootcampa."

Sljedeći korak za buduće poduzetnike je priprema poslovnih planova, uz mentorsku podršku za razvoj njihovih poduzetničkih i financijskih strategija. Nakon što finaliziraju svoje planove, mladi će ih prezentirati neovisnom povjerenstvu koje će preporučiti financiranje unutar programa YourJob u Bosni i Hercegovini.

Regionalni program YourJob 2 - Youth Overcoming Unemployment Regionally through Job Opportunities on the Balkans 2 provodi Caritas Bosne i Hercegovine zajedno s Caritasom  biskupija Mostar – Duvno i Trebinje –Mrkan i Caritasom biskupije Banja Luka. Program financiraju Austrijske razvojne agencije, Caritas Francuske, Fondacija Medicor i Caritas Austrije. U okviru programa YourJob otvorena su tri Caritasova savjetovališta za zapošljavanje mladih u Mostaru, Čapljini i Banja Luci gdje se pružaju različite usluge savjetovanja, obuka za aktivno traženje posla, treninga za jačanje vještina mladih itd. Uz to, program omogućava i provedbu programa potpore za stručno osposobljavanje i obrazovanje odraslih, pripravničkog programa, pokretanje inkubatora poslovnih ideja te dodjela grantova za pokretanje poduzeća. (caritas.ba/ika)


long