EU potpora zapošljavanju mladih – okrugli stol u Sarajevu


Okrugli stol je održan u Sarajevu, 15. svibnja 2024. god. u organizaciji Caritasa BiH, a u okviru projekta EU potpora zapošljivosti i mogućnostima zapošljavanja mladih u prekograničnom području - Your Job

Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici projektni partnera iz Bosne i Hercegovine Caritasa Bosne i Hercegovine i Fondacije Mozaik, uz nazočnost predstavnika Federalnog zavoda za zapošljavanje te lokalnih nevladinih udruga i partnerskih organizacija i poduzetnika.

Na samom početku uvodni pozdrav i dobrodošlicu izrazio je gdin. Miroslav Valenta, voditelj projekta pri Caritasu BiH, predstavio je cjelokupni projekt, te naglasio kako su postignuti značajno veći rezultati od prvobitno zacrtanih, što govori o i dalje prisutnoj potrebi za jačanje zapošljivosti mladih, kao i opravdanosti odabrane metodologije i prekograničnog partnerstva.

Aktivne politike u Bosni i Hercegovini za zapošljavanje mladih i drugih ranjivih grupa predstavio je gosp. Ilija Trninić, vanjski suradnik projekta YourJob iz oblasti zagovaranja, koji je naglasio primjetnu volju i opredijeljenost sudionika da se uspostavi sinergija zajedničkog djelovanja kroz multisektorski pristup u spomenutim fokusiranim prioritetima i tako izbjegao širok obuhvat rada na različitim poljima.

Gdin. Trninić je izdvojio najvažnije prioritete i preporuke koje su se iskristalizirale u prethodnom periodu a to su donošenje zakona o socijalnom poduzetništvo u FBiH kao oblik radne integracije i profesionalne rehabilitacije mladih te uvođenje sustava prepoznavanja neformalnog rada, stažiranja i volontiranja mladih.

Predstavnici institucija pokazali su konstruktivan rad i dali doprinos od značaja za jasnu selekciju i razumijevanje postojećih programa i politika kao i na davanju savjeta da se ovakav proces dovede do kraja poštujući predviđenu dinamiku i definirane aktivnosti.

Završna diskusija je pružila mogućnost sudionicima da dodatno podijele svoje iskustva u pružanju potpore mladim ljudima i drugim ranjivim kategorijama, te istaknu, kao i cijelom tijekom trajanja okruglog stola, značaj, veličinu i doprinos inicijativa zapošljavanju mladih koje je potpomogla Europska unija u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, uključujući i projekt Your Job. Sudionici su posebice istaknuli važnost uspostavljanja suradnje s ključnim lokalnim partnerima, razvoju intersektoralne i prekogranične suradnje te nužnost pažljivog osluškivanja potreba mladih i prilagodbe inicijativa prema njima. Navedeni zaključci i preporuke će na koncu projekta biti predstavljeni ključnim akterima u obje zemlje, s ciljem osiguranja održivosti projektne metodologije ali i ostvarenih rezultata.

Europska unija kroz IPA II Program prekogranične suradnje BiH - Crna Gora financira projekt „Your Job“ s oko 360,000 eura bespovratnih sredstava. Provodi ga Caritas Bosne i Hercegovine, s partnerima: Fondacija Mozaik i Udruženje za razvoj kompetencija „S.K.I.L.L.S.“ iz Sarajeva (BiH), kao i s Caritasom Barske nadbiskupije i Biznis start centrom Bar (CG). (caritas.ba)


long