Muzičari bez granica: muzika kao most ka međukulturalnoj raznolikosti i razumijevanju


U Bosni i Hercegovini su otpočele glazbene radionice za osobe u pokretu

Caritas BiH je u suradnji s Muzičarima bez granica od travnja 2024. god. otpočeo provedbu glazbenih radionica za osobe u pokretu u Društvenim kutcima u privremenim prihvatnim centrima u Sarajevu i Bihaću te sigurnim kućama u Sarajevu i Tuzli. Shodno uspostavljenom partnerstvu i početku provedbe aktivnosti, predstavnici Muzičara bez granica, gđa Laura Hassler i gosp. Miguel Ortega, posjetili su Bosnu i Hercegovinu te obišli lokacije na kojima se održavaju radionice.

Na početku svoje petodnevne posjete BiH, posjetili su središnjicu Caritasa BiH u Sarajevu gdje ih je primio mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa BiH, koji im je poželio srdačnu dobrodošlicu u Središnjicu ali i Bosnu i Hercegovinu. Nakon prezentacije aktivnosti koje provodi Caritas BiH te njegove uloge u pružanju pomoći najpotrebitijima, s predstavnicima Muzičara bez granica su dogovorene sljedeće aktivnosti koje uključuju provedbu glazbenih terapeutskih radionica, ali i zasebnih radionica tijekom kojih će osobe u pokretu moći snimiti i producirati svoje pjesme. Mons. Knežević je na koncu posjete poželio svim dionicima projekta plodonosan rad te izrazio zadovoljstvo zbog uključenosti Caritasa BiH u projektne aktivnosti koje imaju cilj pružanja pomoći osobama u pokretu služeći se glazbom - univerzalnim jezikom koji premašuje granice i spaja ljude različitih kultura i porijekla.

Glazbene radionice se vode pod stručnim vodstvom iskusnih glazbenika, pružajući terapijske učinke i prevazilaženje jezičnih barijera, te spajajući sudionike bez obzira na njihovo porijeklo ili kulturu. Ove radionice su pažljivo osmišljene kako bi sudionici osjetili udobnost i međusobno se povezali kroz note i ritam, stvarajući most između različitih svjetova i iskustava. Njihov cilj je doprinijeti mentalnom i socijalnom blagostanju sudionika te im pomoći u suočavanju s svakodnevnim stresom, posebice kao pripadnicima najranjivijih grupa ljudi u pokretu.

Svrha projekta „Muzičari bez granica“ je afirmirati i promovirati glazbeno stvaralaštvo Bosne i Hercegovine kroz različite razine, unaprijediti međukulturalno razumijevanje, socijalnu inkluziju te pristup u javnoj sferi kroz povezivanje različitih skupina osoba i zajednica u funkcionalni odnos. (caritas.ba)


long