Organizatori akcije „Humanitarni putovi mira i ljubavi za pomoć BiH“ posjetili Caritas BiH


Tijekom razgovora uprisutnjene su teme važnosti ove akcije, koja je polazila iz Splita u Republici Hrvatskoj, i koja je 1994. godine dobrano karitativno pomogla napaćenim žiteljima Bosne i Hercegovine, a u kojoj su sudjelovali brojni dobročinitelji

U četvrtak, 23. svibnja 2024., dvojica organizatora akcije „Humanitarnih putova mira i ljubavi za pomoć BiH“ dr. sc. gosp. Miro Jakovljević i dr. sc. gosp. Izet Aganović posjetili su Središnjicu Caritasa Bosne i Hercegovine, izvijestili su iz Caritasa.

Primio ih je ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević, koji je tijekom rata i sam vodio Caritas Vrhbosanske nadbiskupije u opkoljenom gradu Sarajevu i vodio drugi konvoj ove akcije iz Splita za Središnju Bosnu.

Tijekom razgovora uprisutnjene su teme važnosti ove akcije, koja je polazila iz Splita u Republici Hrvatskoj, i koja je dobrano karitativno pomogla napaćenim žiteljima Bosne i Hercegovine, a u kojoj su sudjelovali: Caritas Vrhbosanske nadbiskupije (don Pavo Šekerija), Kruh svetog Ante (fra Stipo Karajica), Akcija Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu (dr. sc. gosp. Miro Jakovljević), Merhamet (gosp. Namik Nanić) i Merhamet-Crveni polumjesec (dr. sc. gosp. Izet Aganović), a njima su se pridružili Franjevačka provincija Bosna Srebrena (fra Živko Petričević), Rijaset islamske zajednice BiH (gosp. Mustafa ef. Plićanić) i Mešihat Islamske zajednice Hrvatske i Slovenije (gosp. Šefko ef. Omerbašić).

Tijekom jednosatnog razgovora osvježene su sve bosanskohercegovačke patnje, ali i spremnost i pomoć koja je dolazila preko i iz Republike Hrvatske napaćenom stanovništvu u Bosni i Hercegovini, poglavito u Bosnu. Cijela akcija je krenula i organizirana je nakon potpisivanja i provedbe Vašingtonskog sporazuma, 18. ožujka 1994. godine, između Bošnjaka i Hrvata. Kroz razgovor spomenute su brojne teme i osobe koje su dale svoje veliki humanitarno-karitativni doprinos. Tijekom zadnjih mjesec-dva Mešihat Islamske zajednice Hrvatske organizirao je i dodjelu prigodnih priznanja.

Kroz razgovor ukazano je na potrebu osvježavanja ovih tema, akcija i osoba kako pokazana ljudska i karitativna širina ne bi pala u zaborav, nego bila poticaj generacijama koje dolaze.

Cijeli projekt nazvali su „Humanitarni putovi mira i ljubavi za pomoć Bosni i Hercegovini“. Željeli su da se razdoblju od Dana molitve za miru u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, 23. siječnja 1994. godine pa do prvog dana Ramazanskog bajrama, 13. ožujka 1994. godine, dostavi 20.000 tona hitne i nužno potrebne humanitarne i medicinske pomoći svom pučanstvu BiH. (caritas.ba)


long