Posjet saborske zastupnice Marijane Petir Hrvatskom Caritasu


Saborska zastupnica Marijana Petir posjetila je u ponedjeljak 13. svibnja sjedište Hrvatskog Caritasa na zagrebačkom Ksaveru te se susrela s ravnateljem Hrvatskog Caritasa fra Tomislavom Glavnikom, zamjenikom ravnatelja Hrvatskoga Caritasa Borisom Peterlinom i projektnom voditeljicom Marijanom Bosnar, izvijestili su iz Hrvatskoga Caritasa.

Fra Tomislav je zahvalio zastupnici Petir na podršci koju kontinuirano pruža Hrvatskom Caritasu u njegovom radu, posebice u nastojanjima oko donošenja novog Zakona o humanitarnoj pomoći, donesenom 15. prosinca 2023.,  te Zakona o međunarodnoj i razvojnoj suradnji donesenom 15. veljače 2024. Oba Zakona usko se referiraju na djelatnosti u kojima Caritas, kao član konfederacije 162 članice globalne mreže Caritas Internationalis, sudjeluje i prati projekte koji su,  između ostaloga, i projekti u interesu Republike Hrvatske.

Fra Tomislav je odao priznanje zastupnici Petir na, kako je rekao, ustrajnom i hrabrom zalaganju za progonjene kršćane u svijetu, koji su nažalost zadnjih godina najprogonjenija vjerska denominacija. Uslijed progona mnogi mladi kršćani ne uspijevaju si osigurati školovanje te je zapažen angažman zastupnice Petir na čiju je inicijativu Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pokrenulo program stipendiranja mladih kršćana s područja Afrike, Azije i Bliskog Istoka kako bi svoj akademski put ostvarili na sveučilištima u Republici Hrvatskoj.

Pitanje dostojanstva radnika i neradne nedjelje, na kojima je Hrvatski Caritas surađivao sa zastupnicom Petir posljednjih 20 godina, je problematiziran te su na njezin prijedlog usvojene izmjene Zakona o trgovini kojim se umjesto dosadašnje 53 radne nedjelje, omogućava rad tijekom 16 nedjelja u godini dok su sve druge nedjelje neradne.

Zastupnica Petir zahvalila je na podršci koju Hrvatski Caritas pruža građanima u potrebi, posebno siromašnim obiteljima preko raznih programa Caritasa, kao i u pružanju socijalnih usluga brojnih Caritasovih ustanova. Kao zastupnica s područja koje je pogođeno zagrebačkim i petrinjskim potresom, zahvalila je na pomoći u konstrukcijskoj te  nekonstrukcijskoj obnovi i izgradnji novih kuća na potresom pogođenom području, kao i na ugradnji vodospremnika za pitku vodu na ruralnom području Banovine, izvijestili su iz Hrvatskoga Caritasa.a


long