U Belgiji održana ovogodišnja Regionalna konferencija Caritasa Europa


U sjedištu Caritasa Europa u Bruxellesu, u kojem je i sjedište Europske Unije, od ponedjeljka do srijedu uključivo, od 6. do 8. svibnja 2024. godine, održana je ovogodišnja Regionalna konferencija Caritasa Europa.

Photo Sebastian Temlett, Caritas Europa

Photo Sebastian Temlett, Caritas Europa

Na prošlogodišnjoj konferenciji, koja je održana u Rimu pred Opću godišnju skupštinu Caritasa Internationalis, dogovoreno je da ovogodišnja bude u Bruxellesu u sjedištu Caritasa Europa uz zadržavanje stalne prakse da se svake godine održava u jednoj od zemalja članica koja se kandidirala za domaćina. Tako je i službeno objavljena i prihvaćena kandidatura Hrvatskog Caritasa da Regionalna konferencija 2026. godine bude u Republici Hrvatskoj, a domaćin će joj biti Hrvatski Caritasa, a o čemu glasovanjem odlučile članice Caritasa Europa na samoj konferenciji.
Pod predsjedanjem aktualnog predsjednika ddr. sc. mons. Michaela Landaua i generalne tajnice Marie Nyman odazvao se veliki broj ravnatelja nacionalnih Caritasa u Europi ili njihovih opunomoćenika. Generalni tajnik Caritasa Internationalis nazočio je ovogodišnjoj Regionalnoj konferenciji gosp. Alistair Dutton uz obraćanje svim nazočnim sudionicima. Sudjelovanje na ovogodišnjoj Regionalnoj konferenciji od 49 članica Caritasa Europa svoje sudjelovanje prijavilo je 45 nacionalnih Caritasa, a dva nacionalna Caritasa poslali/dali su svoje punomoći drugim nacionalnim Caritasima. Caritas Bosne i Hercegovine predstavljali su aktualni ravnatelj mons. Tomo Knežević i djelatnik gosp. Miroslav Valenta, a Hrvatski Caritas aktualni ravnatelj fra Tomislav Glavnik.
Ovogodišnjoj konferenciji posebnu važnost svojom nazočnošću dali su i gosti: gđa Flaminia Vola, regionalna koordinatorica za Europu koja predstavlja Vatikanski Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, zatim o. Luis Okulik iz CCEE-a (The Council of Bishops' Conferences of Europe - Vijeće biskupskih konferencija Europe) i gđa Josianne Gauthier, glavna tajnica CIDSE-a (Coopération Internationale pour le Développement et la Solidarité/ Međunarodna zajednica katoličkih organizacija za socijalnu pravdu/ - Krovna organizacija za katoličke razvojne agencije iz Europe i Sjeverne Amerike).
Mons. Michael Landau je pozdravio je na početku konferencije sudionike, potvrdivši 45 članova koji preko svojih izaslanika sudjeluju osobno i 2 člana koji su poslali punomoć. Pojasnio je da ove godine imamo čisto statutarni sastanak, ali je važan, jer smo blizu trenutku prijelaza za Caritas Europa. Do kraja ovogodišnje Regionalne konferencije dosadašnji Izvršni odbor prenio je ulogu upravljanja europskom mrežom novom budućem Izvršnom odboru. Ova Regionalna konferencija bila je također trenutak predloženog reizbora generalne tajnice gđe Marije Nyman. Gđa Flaminia Vola zaželjela je sretnu 30. obljetnicu Caritasu Europa. Nažalost, ovo važna obljetnica dolazi u vrijeme strašnih izazova za Europu. Mir, ljudska prava, okoliš, tolika su pitanja koja smo uzimali zdravo za gotovo pod prijetnjom i iznad svega, sve je veći broj braće i sestara kojima je potrebna naša posebna skrb, a zahtijeva našu pozornost. Gospođa Vola rekla je kako je u posljednjih nekoliko godina i mjeseci Caritas Europa pokazao veliku osjetljivost i sposobnost brzog reagiranja učinkovitom koordinacijom napora u složenim situacijama. Potom je objasnila da je Dikasterij posljednjih mjeseci proveo unutarnju reorganizaciju, tako da je njegova struktura sada više odgovara misiji koja im je povjerena. Ukratko, njihov dnevni red oblikovan je izazovima na koje mjesne Crkve upozoravaju. Na kraju je zahvalila Caritasu Europa na suradnji i prijateljstvu.
U naredna dva radna dana, koji su sadržano bili prevažni za ovogodišnju konferenciju, ali isto tako za građenje budućnosti kako Caritasa Europa tako i svih nacionalnih Caritasa članica obrađene su sljedeće teme: otvaranje konferencije, izbor brojača glasova pri glasovanju, izvješće predsjednika, godišnje izvješće generalne tajnice, izbor reizbor dosadašnje generalne tajnice za sljedeći period: 2023.-2027., zatim financijsko izvješće nadležnih tijela za prošlu i plana za sljedeću godinu, uz prijedlog i osvrt na visinu buduće članarine. U daljnjoj raspravi govorilo se o promjenama u Statutu Caritasa Europa i prijedloga usklađivanja sa zakonskom regulativom Belgije. 
Kao što je prošle godine zaključeno sljedeće godine Regionalna konferencija Caritasa Europa održat će se u Moldaviji uz 30. obljetnicu Caritasa Moldavije u vremenu od 7. do 9. svibnja, a Caritas Moldavije predstavio je predsjednik o. Petru Ciobanu i ravnatelj Edward Lucaci. Isto tako raspravljano je i glasovanjem jednoglasno prihvatilo kandidaturu Hrvatskog Caritasa za održavanje Regionalne konferencije u Republici Hrvatskoj 2026. godine, a što je nazočnima predstavio aktualni ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik. Tom prilikom predstavio je Republiku Hrvatsku, 30. godina postojanja Hrvatskog Caritasa i nakon Dubrovnika ponovno smo pozvani u Hrvatsku u Zagreb. Učinio je u riječi i slici! Točni datum, nakon dogovora s Hrvatskim Caritasom bit će objavljeni na Regionalnoj konferenciji u Moldaviji. Kandidatura Hrvatskog Caritasa jednoglasno je prihvaćena.
Prvoga dana, u večernjim satima, upriličen je susret ravnatelja/predstavnika nacionalnih Caritasa Jugoistočne Europe, a koje zaokuplja ista ili slična karitativna problematika bez obzira da li pripadaju ili ne pripadaju Europskoj Uniji. Kroz iskreni razgovor uprisutnjene su teme zajedničkog artikuliranja problema i traženja kvalitetnog odgovora kroz odgovore Caritasa Europa i njihov istovjetni pristup svim članicama Caritasa Europa.
Središnje večernje euharistijsko slavlje, kojim je predsjedao apostolski nuncij pri Europskoj uniji mons. Noëla Treanora, slavljeno je u utorak, 7. svibnja 2024. godine, u crkvi Notre-Dame du Finistère uz koncelebraciju nazočnih svećenika. U srijedu popodne završnim obraćanjem predsjednika ddr. sc. mons. Michaela Landaua završena je ovogodišnja Regionalna konferencija Caritasa Europa. (caritas.ba)


long