Zagreb: Održan Forum o partnerstvu uz nazočnost devet nacionalnih Caritasa


Zagreb je, od 2. do 3. srpnja 2024. godine, bio domaćin važnog susreta devet Caritasa iz Regije, koji je okupio predstavnike nacionalnih Caritasa: BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Albanije i Bugarske.

Zagreb je, od 2. do 3. srpnja 2024. godine, bio domaćin važnog susreta devet Caritasa iz Regije, koji je okupio predstavnike nacionalnih Caritasa: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Albanije i Bugarske. Tema ovogodišnjeg Foruma Caritasa bila je bratska suradnja, a događaj je obogaćen predavanjima vodećih stručnjaka iz područja socijalne skrbi. Na forumu je sudjelovalo 20 sudionika iz Caritasa u Regiji.

Jedno od ključnih predavanja predstavio je gospodin Dominic Verhoevena ravnatelj Caritasa Flanders Belgije, koji je podijelio svoje bogato iskustvo i perspektive na temu bratske suradnje među Caritasima širom Europe. Posebno se istraživalo kako lokalne zajednice mogu zajedno djelovati radi poboljšanja kvalitete života najranjivijih skupina, te koja je uloga Caritasa. O filozofiji bratske suradnje i primjeni procedura u praksi predavač je iznio svoje veliko iskustvo, posebno kao ravnatelj Caritasa, ali i kao član međunarodne radne grupe o Bratskoj suradnji Caritasa Internationalis.

Ministar socijalne skrbi Vlade Republike Hrvatske gosp. Marin Piletić predstavio je ključna razmatranja o odnosu Države, Crkve i Caritasa, ističući važnost partnerstva i koordinacije u pružanju pomoći onima kojima je najpotrebnija. Njegovo predavanje pružilo je nove uvide u ulogu i doprinos Caritasa u društvenoj i humanitarnoj sferi. „Partnerstvo između državnih institucija, Crkve i Caritasa ključno je za ostvarivanje pravednijeg i humanijeg društva. Naša suradnja nije samo moralna, već i nužna za pružanje održive pomoći najugroženijima,“ istaknuo je ministar Piletić.

Forum je bio prilika za dubinsku analizu trenutnih izazova i prilika s kojima se suočavaju Caritasi u Regiji, te za daljnje jačanje suradnje i koordinacije u ostvarivanju njihovih humanitarnih misija. Suorganizatori foruma, Caritas Bosne i Hercegovine i Caritas Hrvatske, kreirali su platformu za konstruktivnu raspravu i razmjenu najboljih praksi koje će unaprijediti buduće aktivnosti i projekte Caritasa u regiji.

Nakon Foruma sudionici u obišli projekt Kuća Svetog Franje u Sesvetama Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, a završili su zajedničkom svetom Misom u svetištu Majke Božje Bistričke, kojemu je predsjedao predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Bože Radoš, i zajedničkom imendanskom večerom dvojice ravnatelja mons. Tome Kneževića i fra Tomislava Glavnika. (caritas.ba)


long